Roviniete
Toti conducatorii de autoturisme/autovehicule care circula pe raza drumurilor nationale, sunt obligati sa achizitioneze rovinieta. Aceasta se aplica atat autovehiculelor de transport marfa, cat si celor care transporta persoane. O exceptie majora este data de cazurile in care se circula pe drumurile care apartin de intravilanul anumitor resedinte:
 • Intravilan municipiu
 • Intravilan judet
In anii precedenti, la calcularea costului rovinietei se lua in considerare clasa de emisii poluante in care apartinea autoturismul respectiv. De la inceputul anului 2008 insa, costul acesteia se calculeaza in functie de durata de valabilitate (1 zi pana la 12 luni).

Durata de valabilitate a rovinietei poate fi:
 • Pe o perioada de o singura zi
 • Pe o perioada de 7 zile
 • Pe o perioada de 30 zile
 • Pe o perioada de 90 zile
 • Pe o perioada de un an (12 luni).
 • Incepand cu 1 octombrie 2010 se emite si rovinieta electronica, care presupune sistemul de filmare al autovehiculelor, astfel putand fi monitorizate mult mai usor acele vehicule care nu dispun de rovinieta. Prin acest fapt, implicit si numarul de sanctionari va creste, deoarece nu se va mai folosi controlul prin “filtrare” deja obisnuit. Posesorii de autovehicule sunt filmati, verificati daca au in posesie rovinieta (electronica), iar in caz contrar sanctiunea va fi trimisa la domiciliul posesorului.
Rovinieta poate fi achizitionata foarte usor si online. Avantajele sunt foarte multe, deoarece prin completarea unui simplu formular puteti intra in posesia unei roviniete pentru autovehiculul D-voastra. Trebuie sa furnizati cateva date legate de:
 • Tipul autovehiculului (autoturism, transport persoane 9 pana la 23 persoane, transport marfa 0-3,5 T, transport marfa cu MTMA, etc.)
 • Data de la care doriti sa intre in valabilitate rovinieta respectiva (o cumparati azi, insa doriti ca rovinieta sa fie valabila pentru o anumita zi din saptamana viitoare, de ex.)
 • Perioada de valabilitate a rovinietei; incepand de la o zi si pana la 12 luni
 • Aveti la dispozitie mai multe metode de plata, care deasemenea usureaza achizitionarea rovinietei online. De obicei, puteti alege intre ordin de plata/cash direct la banca si online prin intermediul cartii de debit sau credit.
 • Daca alegeti mediul online, aveti la indemana intotdeauna multe mijloace care vor usura intregul proces de cumparare a unei astfel de roviniete. Un sistem de calculare a preturilor facil de utilizat, si un sistem de securitate online (pentru a va proteja datele personale), veti intra in posesia rovinietei intr-un timp foarte scurt si fara alte complicatii.
 • Tot prin ajutorul mediului online, de acum puteti intra si in posesia rovinietelor destinate drumurilor nationale de pe teritoriul Ungariei. Deci, pentru cei care calatoresc des in scop de serviciu sau pentru o simpla vizita, nu mai este nevoie sa piarda timp pretios pentru a putea intra in posesia acestora. Autorizatia de utilizare a drumurilor pentru Ungaria este la fel de usor de cumparat prin mediul online, precum si cele pentru Romania.
Legislatia privind taxa pentru folosinta drumurilor nationale impune ca orice sofer care circula pe aceste drumuri, sa prezinte rovinieta valabila. In cazul in care un autoturism nu prezinta rovinieta, se aplica sanctiunile de vigoare. De exemplu, pentru un autoturism fara rovinieta se va plati intre 500 si 1,000 lei, un autocar intre 3,500 si 4,000, iar un microbuz intre 500 si 2,500 de lei. Cele mai mari sanctiuni sunt aplicate in cazul autovehiculelor transportoare de marfa (3,5 t, 7t, 12 t, etc.), unde se poate ajunge si pana la 6,000 lei sanctiune pentru nerespectarea legii cu privire la plata taxei de drum national.

Alte avantaje ale achizitiei de roviniete online:
 • In foarte scurt timp de la achitarea rovinietei veti primi prin e-mail rovinieta electronica
 • Intotdeauna veti primi factura proforma/fiscala in format electronic de la furnizorul de servicii
 • Veti putea castiga foarte mult timp. Cat v-ar lua de fapt sa va deplasati pentru a cumpara o rovinieta? Online, urmarind pasii descrisi in formular, acest proces nu va va lua mai mult de 5-10 min.
 • Aveti posibilitatea de a sta informat. Daca doriti, veti fi instiintat prin e-mail de fiecare data cand se apropie scadenta rovinietei. In acest fel, nu trebuie sa va faceti probleme ca nu va amintiti exact cand expira rovinieta, etc.
rca-ieftin.ro

Newsletter
Stiati ca: CSA obliga asiguratorii sa raspunda reclamatiilor in maxim 30 de zile?

Inscrieti-va la Newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ce se intampla pe piata asigurarilor auto si pentru a primi cele mai ieftine oferte de asigurare RCA.
Aboneaza-te