Asigurari Cargo
Asigurarea Cargo este un tip de asigurare menit sa ofere acoperire pentru transportul bunurilor, a marfii in general. Persoanele fizice sau juridice care au ca principal obiect transportul de marfa, fie el pe plan intern sau international, pot achizitiona o astfel de asigurare.

De asemenea, asigurarea Cargo ofera acoperire urmatoarelor tipuri de transport:
 • Transportul maritim
 • Transportul aerian
 • Transportul terestru
Firmele de producatori, sau societatile profilate in special pe import-export considera acest tip de asigurare ca fiind deosebit de eficient. Atunci cand o incarcatura foarte mare de marfa este avariata, acest lucru poate costa bani foarte multi efectiv pierduti pentru respectivul producator sau respectiva firma.

Urmatoarele riscuri sunt acoperite prin polita de asigurare Cargo:
 • Marfa respectiva este asigurata pentru perioada transportului (impotriva avariilor sau pierderilor)
 • Exista practic trei tipuri de asigurare Cargo – tipul A, B, si C, acestea avand caracteristici diferite, grade diferite de acoperile a riscurilor.
 • Tipul Cargo A – este cea mai sigura forma de asigurare, aceasta cuprinzand cele mai multe riscuri acoperite.
 • Tipul B Cargo ofera o gama variata de riscuri acoperite, printre care se pot aminti: protectie impotriva avariilor produse de dezastrele naturale cum ar fi cutremurul, trasnetul, sau chiar si eruptiile vulcanice. Daune totale sunt oferite in cazul deteriorarii coletelor, ivite la incarcarea/descarcarea respectivului mijloc de transport. Tipul B Cargo cuprinde aceste beneficii in plus fata de ceea ce ofera Tipul C.
 • Tipul C ofera cea mai simpla forma de asigurare, si cuprinde urmatoarele riscuri: avaria bunurilor in caz de explozie sau de incendiu; acoperire in cazul in care mijlocul de transport se rastoarna, provocand astfel si distrugerea bunurilor partial sau total; avariile provocate in caz de coliziune.
Dat fiind faptul ca practic exista trei tipuri de acoperire pentru asigurarile Cargo, fiecare asigurat poate sa aleaga ceea ce i se potriveste lui. Desigur tipul cel mai comprehensiv de acoperire, Tipul A Cargo va fi si cel mai scump. Intotdeauna trebuie sa fiti atenti, sa cititi cu mare atentie lista cu termenii si conditiile oferite de asigurator. S-ar putea ca unele lucruri sa nu fie foarte clare doar prin simpla descriere a unui produs de asigurare. Daca insa se acorda suficienta atentie tuturor documentelor pe care le primiti, veti intelege pe deplin cum functioneaza sistemul respectiv de asigurare.

O alta parte integranta si foarte importanta a asigurarilor in general, este lista de excluderi. Aici de obicei sunt prezentate acele riscuri impotriva carora asiguratorul nu ofera nici un fel de despagubire pentru daunele provocate.

De obicei, urmatoarele riscuri sunt excluse:
 • Avariile produse din cauza asiguratului (ambalarea necorespunzatoare a bunurilor/marfii, ceea ce poate provoca scugeri, alte deteriorari, etc.)
 • Atunci cand deteriorarile sunt cauzate de faptul ca asiguratul nu respecta indeplin normele prevazute de lege
 • Atunci cand asiguratul nu respecta standardele corespunzatoare (greutate maxima admisa de mijlocul de transport respectiv de exemplu- ceea ce daca nu se respecta, autovehiculul respectiv se poate rasturna provocand deteriorarea bunurilor)
 • Avarii provocate din cauza faptului ca mijlocul de transport respectiv nu a trecut de examenul tehnic, deci nu este admisa circulatia sa pe drumuri
 • Orice deteriorare sau avarie provocata din culpa proprie a asiguratului
rca-ieftin.ro

Newsletter
Stiati ca: CSA obliga asiguratorii sa raspunda reclamatiilor in maxim 30 de zile?

Inscrieti-va la Newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ce se intampla pe piata asigurarilor auto si pentru a primi cele mai ieftine oferte de asigurare RCA.
Aboneaza-te