RCA in caz de accident
RCA este un tip de asigurare obligatorie, pe care fiecare sofer de autovehicul trebuie sa-l detina. RCA are incorporata si Cartea Verde, valabila pentru anumite tari din Spatiul Economic European, excluzand acele tari care nu sunt membre ale Acordului Multilateral de Garantie: Albania, Bosnia & Hertegovina, Israel, Iran, Maroc, Moldova, Macedonia, Serbia, Tunisia, Turcia, Ucraina si Rusia. In cazul in care calatoriti spre una din tarile amintite, sunteti obligat sa achizitionati Cartea Verde separat.

Deasemenea de retinut este faptul ca polita de asigurare RCA, incepand cu 1 Ianuarie 2010, se emite in format electronic, ceea ce faciliteaza prelucrarea corecta de date a tuturor asiguratilor. (incluzand sistemul bonus – malus).

In cazul in care sunteti implicat intr-un accident, care are loc pe teritoriul oricarui drum public de pe teritoriul Romaniei, trebuiesc urmati pasii:
 • Procedura de constatare amiabila. Pentru ca aceasta sa aiba loc, ambele parti implicate in respectivul accident trebuie sa fie de acord in a completa formularul respectiv. Atunci cand una dintre parti refuza sa completeze CA, aceasta raspundere revine unitatii de politie aferente zonei in care s-a produs acidentul respectiv.
 • Formularul este unul singur, pe care il vor completa cele doua parti (este impartit in asa fel incat fiecare din parti completeaza datele aferente lui/ei (Vehicul A si Vehicul B).
 • Printre altele, formularul mai cuprinde o sectiune unde trebuiesc trecuti eventualii martori oculari ai accidentului, si datele lor de contact.
 • Marcati cu X fiecare casuta pentru a facilita explicarea desenului (in stationare, la momentul opririi, iesind dintr-o parcare auto, circuland intr-un sens giratoriu, schimband banda de circulatie, depasind, virand la dreapta/stanga, etc.)
 • Exista si o sectiune in care va trebuie sa schitati accidentul, astfel ca organele competente sa capete si o descriere vizuala a accidentului.
 • Intotdeauna trebuie sa va asigurati ca cealalta persoana detine o polita RCA valabila (puteti cere sa o arate, impreuna cu celelalte documente, buletin + talon masina).
 • Dupa ce s-a efectuat completarea formularului de Constatare Amiabila, urmeaza prezentarea acesteia lacompania de asigurare.
 • In cazul in care solicitati despagubiri, deoarece in urma accidentului vi s-au adus daune de catre cealalta persoana, veti transmite formularul catre asiguratorul celuilalt conducator (asiguratorul RCA al celeilalte parti implicate in accident). In caz contrar, daca nu se solicita despagubire, veti transmite formularul catre asiguratorul RCA al Dvs. Pe baza acestui formular, asiguratorul va constata si accepta sau nu acoperirea daunelor pricinuite.
 • Asiguratorul emite un document numit „intrare in reparatie”.
 • De retinut este faptul ca aceste formulare CA trebuiesc transmise asiguratorului (propriu sau catre a celeilalte parti implicate in accident) intr-un interval ce nu depaseste 24 de ore.
 • In plus, este bine ca si in cazul in care primiti documentul de intrare in reparatie de la asiguratorul celeilalte parti, sa transmiteti asiguratorului propriu toata documentatia (copii), pentru a fi instiintat de cele intamplate.
Regulile de mai sus se aplica doar in cazul accidentelor usoare, fara vatamari corporale. Salvarea si Politia sunt primele servicii la care trebuie sa apelati in asemenea cazuri, lasand pagubele aduse autovehiculului in sine pentru mai tarziu.

Nu uitati ca atunci cand Dvs. sunteti declarat vinovat pentru producerea unui accident, costul asigurarii de raspundere civila auto va fi majorat.
Afla care este cea mai ieftina asigurare RCA de pe piata, alege dintre cele mai bune oferte si si primesti automat o reducere pentru polita aleasa.
rca-ieftin.ro

Newsletter
Stiati ca: CSA obliga asiguratorii sa raspunda reclamatiilor in maxim 30 de zile?

Inscrieti-va la Newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ce se intampla pe piata asigurarilor auto si pentru a primi cele mai ieftine oferte de asigurare RCA.
Aboneaza-te