Constatarea Amiabila in caz de accident
Constatarea amiabila in caz de accident a intrat in vigoare in Romania pe data de 1 iulie 2009. Prin aceasta, incepand din 1 iulie 2009, romanul isi poate rezolva problemele survenite din accidente rutiere usoare fara a se mai adresa Politiei ci direct companiilor de asigurare auto.

Acesta procedura este aplicabila in cazul in care in urma accidentului produs s-au inregistrat doar pierderi materiale nu si vatamari corporale, daca cele maxim doua autovehicule detin RCA valabil la momentul producerii coliziunii, daca accidentul s-a desfasurat pe spatiul tarii si nu a fost inregistrata nici o infractiune stipulata in Codul Rutier – condus in stare de ebrietate, cu un autovehicul neinmatriculat, fara inspectia tehnica la zi s.a.

Soferii implicati intr-un asemenea incident rutier pot completa formularul tip, Constat Amiabil sau Constatare Amiabila (CA), astfel deplasarea Politiei la locul accidentului nemai fiind necesara. In formularul tip soferii implicati in accident, relateaza circumstatele in care s-a produs accidentul alaturi de datele personale ale automobilelor implicate in accident dar si informatiile din politele de asigurare obligatorie (RCA). Aceasta procedura este optionala, ea fiind utila pentru a se consemna informatiile referitoare la felul in care s-a produs accidentul, stabilirea vinei, fiind lasata pe seama asiguratorilor RCA.

Formularul este distribuit de catre societatiile de asigurare care au autorizarea de a incheia aceste asigurari, soferii putand sa il procure de la companiile la care si-au incheiat polita RCA. Soferii trebuie sa faca rost din timp de acest document, deoarece daca acestia sunt implicati intr-un accident si nu au acest act, constatarea amiabila nu poate fi realizata, soferii fiind obligati sa mearga la Politie pentru solutionarea accidentului. Aceasta procedura este prevazuta de catre Ordinul nr.21/2008 al CSA privind punerea in aplicare a normelor privind utilizarea formularului “Costatare amiabila de accident”.

Acest formular trebuie depus la companiile de asigurare care vor elabora documentele necesare cu ajutorul carora autovehiculele vor putea fi reparate. Daca formularele au fost completate corect de catre cei implicati in accident, asiguratorul nu are dreptul de a trimite conducatorii autovehiculelor la Politie, pentru a fi constatat accidentul. Prin aplicarea constatului amiabil sunt eliminate amenzile si suspendarea permisului.

Pe de alta parte, odata ce a fost introdus sistemul bonus – malus pentru anul 2010, soferului vinovat i se vor aplica penalitati prin marirea tarifului primei de asigurare pentru anul urmator, conducatorul auto fara daune beneficiind de reducerea acestor tarife. In cazul in care soferii implicati in accident nu se inteleg care a fost vinovat in producerea accidentului, sau nu sunt de acord cu decizia asiguratorilor si doresc sa fie despagubiti, sunt nevoiti sa se prezinte in fata instantei de judecata.

Prin urmare soferul nevinovat va primi despagubiri din partea asiguratorului RCA al vinovatului. Daca se ajunge la culpa comuna, fiecare dintre cei doi soferi va avea parte de despagubire dar numai in conformitate cu procentul de culpa.

In cazul in care unul dintre asiguratori refuza sa plateasca despagubirile, soferul celalalt implicat in accident trebuie sa apeleze mai intai la compania RCA de care apartine pentru medierea spetei din cadrul unei Comisii de Mediere specializata. Daca raspunsul comisiei nu este favorabil insa, se va apela la instanta de judecata.
Afla care este cea mai ieftina asigurare RCA de pe piata, alege dintre cele mai bune oferte si si primesti automat o reducere pentru polita aleasa.
rca-ieftin.ro

Newsletter
Stiati ca: CSA obliga asiguratorii sa raspunda reclamatiilor in maxim 30 de zile?

Inscrieti-va la Newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ce se intampla pe piata asigurarilor auto si pentru a primi cele mai ieftine oferte de asigurare RCA.
Aboneaza-te