CASCO - Intrebari frecvente
 1. Ce inseamna CASCO?

  Polita CASCO presupune o metoda eficienta de a asigura autovehiculele cu o varsta de pana la 8 ani, in unele cazuri cuprinzand si autovehiculele cu o varsta de pana la 12 ani. CASCO este o metoda de asigurare optionala, din acest motiv a nu se confunda cu RCA, care este obligatorie. Cazurile primordiale in care aceasta asigurare ofera acoperire autovehiculului in cauza, sunt accidentele de orice natura si furturile.

 2. Care sunt potentialele exceptii?

  CASCO inceteaza asigurarea din momentul radierii autovehiculului, sau in cazul in care inmatricularea acestuia a expirat. Deasemenea, exista anumite cazuri in care asiguratorul nu isi asuma nici o raspundere, cum ar fi:

  • Soferul autovehiculului conduce fara a avea un drept legal (lipsa permisului de conducere)
  • Soferul se abate de la alte reguli impuse de lege (de ex. conducerea autovehiculului sub influenta alcoolului)
  • Autovehiculul in cauza nu a trecut de verificarea tehnica obligatorie (ITP)
  • Atunci cand nu sunt respectate conditiile prevazute in polita de asigurare
  • Orice alte abateri de la regulamentul general
 3. Care este valoarea la care se asigura autovehiculul?

  Exista mai multe considerente care fac obiectul procesului de evaluare al vehiculului in cauza. Intotdeauna se ia in calcul valoarea autovehicului la momentul achizitiei (valoarea “de nou”); din aceasta valoare se scade valoarea “de uzura” (calculata pe baza anumitor grafice si tabele detinute de asigurator), astfel obtinandu-se valoarea reala actuala a vehiculului.

 4. Care sunt principalii factori de risc ce se acopera?

  Factorii de risc care sunt de obicei acoperiti de catre asigurator sunt dati de urmatoarele cazuri:
  • Avariile partiale sau totale
  • Furtul partial sau total
  Bineinteles, asiguratul trebuie intotdeauna sa tina ferm cont de proviziile si criteriile de asigurare enumerate de catre asigurator in polita aferenta.

 5. Care sunt criteriile de calcul ale costului unei astfel de asigurari?

  Costurile asigurarii oscileaza in functie de mai multi factori. Prima Anuala de asigurare este mai ieftina atunci cand autovehiculul in cauza nu a suferit daune mari in ultimele 12 luni, atunci cand masina este mai noua, si atunci cand masina este dotata cu cat mai multe sisteme de securitate. Prima Anuala va fi mai costisitoare pentru detinatorii de autovehicule care sunt persoane juridice, pentru autovehiculele care nu sunt dotate cu sisteme de securitate si in general pentru vehiculele care sunt considerate a fi de lux.

 6. Cum se procedeaza in caz de accident?

  Daca aveti deja incheiata o polita de asigurare CASCO, in caz de accident in care nu sunt implicate victime, trebuie sa contactati telefonic asiguratorul. Trebuie sa cunoasteti intotdeauna dinainte in cat timp de la producerea unui accident trebuie sa va prezentati la departamentul constatari al asiguratorului (de regula, maxim 24 de ore).

 7. Ce e de facut in cazul accidentelor in care sunt implicate victime?

  In acest caz, pasul primordial nu este acela de a contacta asiguratorul. Numai dupa ce v-ati asigurat ca ati urmat toti pasii prevazuti de lege in aceste cazuri, puteti sa contactati asiguratorul in vederea evaluarii/constatarii.

 8. In ce mod sunt acoperite cheltuielile?

  Este intotdeauna foarte important ca asiguratul sa cunoasca acele service-uri de reparatii auto care sunt acceptate de catre asigurator. Astfel, este posibila decontarea directa cu sau fara accept de plata.In cazul in care asiguratorul lucreaza cu accept de plata, inseamna ca decontarea se va efectua in cel mult 5 zile lucratoare.

 9. Ce se intampla in cazul in care asiguratul alege un service care nu colaboreaza cu asiguratorul?

  In acest caz, exista un potential factor de risc. Asiguratul trebuie sa plateasca efectuarea lucrarii, dupa care se cere decontarea cheltuielilor de la asigurator. Pentru aceasta, se trimite asiguratorului documentatia necesara care atesta plata lucrarii efectuate.

 10. Ce presupune fransiza?

  Fransiza este o suma care trebuie achitata de catre asigurat, avand fie o valoare fixa, fie un anumit procent din valoarea asigurata. De regula, fransiza se achita de fiecare data cand survine o dauna.
rca-ieftin.ro

Newsletter
Stiati ca: CSA obliga asiguratorii sa raspunda reclamatiilor in maxim 30 de zile?

Inscrieti-va la Newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ce se intampla pe piata asigurarilor auto si pentru a primi cele mai ieftine oferte de asigurare RCA.
Aboneaza-te