CMR - asigurarea pentru carausi marfa transportata
Polita de asigurare CMR se refera la raspunderea pe care transportorul o are pentru pagubele care pot fi produse marfurilor transportate fie intern sau international, pe automobile stipulate in contractul de asigurare. CMR sau asigurarea pentru carausi si marfa transportata a devenit un produs care este indispensabil dar si obligatoriu prin lege in cazul transportului intern si international. Aceasta obligativitate a decurs in special din cazurile in care in cadrul curselor in strainatate rata daunelor a crescut considerabil.

Este important sa fie cunoscut faptul ca desi principile de la baza politei CMR nu difera de la o societate de asigurare la alta, conditiile de asigurare sunt cele care difera in fuctie de politicile interne din cadrul fiecarei companii. Aceasta polita intra in functiune in momentul primirii marfii care urmeaza a fi transportata si se termina in momentul in care incarcatura a ajuns la destinatie.

Riscurile asigurate in cadrul acestei polite se refera la pierderea totala, partiala sau avarierea incarcaturii, precum si intarzierea acesteia. Daca se constata ca intarzierea a dus la prejudiciu, transportatorul este sanctionat. Cel care transporta marfa poate fi insa exonerat de raspundere daca deteriorarea s-a produs in urma greselii persoanei careia i s-a transportat marfa. Acesta insa nu este absolvit de vina daca dauna a rezultat in urma defectiunii masinii cu care a fost transportata incarcatura.

Potrivit Conventiei CMR, despagubirea oferita de caraus pentru pierderea marfii se stabileste in functie de valoarea acesteia, la locul si in momentul in care a fost primit de catre transportator. Chiar daca exista un plafon maxim fixat de CMR, sunt societati care ofera posibilitatea optarii pentru o acoperire superioara.

Despagubirea include deasemenea tariful de transpot, alaturi de celelalte cheltuieli implicate in livrarea incarcaturii. Sunt insa situatii in care polita CMR nu acopera anumite daune, deoarece situatia stipulata in contractul de asigurare nu coincide cu situatia reala. ( spre exemplu locul la care a fost descarcata marfa nu coincide cu destinatia finala stipulata in contractul de asigurare). O situatie care ridica probleme in acest caz, este acoperirea riscului de furt.

In general, in contractul de asigurare nu este precizat tipul de furt care este acoperit de polita, dar de obicei se refera la furtul prin efractie. Acest tip de risc este acoperit de majoritatea companiilor de asigurare pe teritoriul Romaniei, existand insa si deosebiri intre societati. Unele dintre acestea acopera riscul de furt in schimbul unei prime suplimentare, iar altele clasifica furtul ca risc de baza in contractul de asigurare, deci nu exista o prima suplimentara. Exista insa si polite care nu acopera deloc acest risc. Polita CMR este oferita de unele companii de asigurari in cadrul unor pachete care au si alte polite. In acest caz asigurarea CMR poate fi incheata si separat, insa in acest caz nu se beneficiaza de o oferta de reducere.

Un exemplu ar putea fi compania de asigurare Asitrans care pune la dispozitia clientului un pachet constituit din asigurarea RCA, CMR si CASCO, facultativa fiind “Asigurarea de intrerupere a afacerii din riscuri asigurate” si “ Asigurarea de asistenta si cheltuieli medicale in strainatate pentru soferi”. BT Asigurari ofera un pachet mai flexibil compus din CMR, CASCO si Cartea Verde. Asirom pe de alta parte, pune la dispozitia clientilor pachetul care contine asigurarea RCA, CMR si CASCO iar Allianz Tiriac vine cu oferta care contine asigurarea RCA, CMA si CASCO.
rca-ieftin.ro

Newsletter
Stiati ca: CSA obliga asiguratorii sa raspunda reclamatiilor in maxim 30 de zile?

Inscrieti-va la Newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ce se intampla pe piata asigurarilor auto si pentru a primi cele mai ieftine oferte de asigurare RCA.
Aboneaza-te