Primele de asigurare RCA
Prima de asigurare RCA reprezinta suma care trebuie achitata de detinatorul unui autovehicul inmatriculat in Romania, in mod obligatoriu, conform legislatiei in vigoare; aceasta suma se achita ca urmare a incheierii unui contract de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule intre o societate de asigurare si detinatorul autovehiculului; in schimbul acestei plati se emite o polita de asigurare RCA, existenta acesteia fiind atestata de vigneta, care se detaseaza si se aplica la vedere pe autovehicul.

Conducatorul auto are obligatia de a purta polita de asigurare in mod permanent si de a o prezenta organelor de control, pentru a putea dovedi achitarea primei de asigurare RCA.

Pe perioada valabilitatii politei de asigurare RCA, pe baza acestuia asiguratorul garanteaza despagubirea pagubelor provocate prin accidente auto produse in limitele teritoriale de acoperire.

Primele de asigurare RCA:
 • se pot achita semestrial sau anual
 • se platesc si pentru numere de circulatie de proba/provizorii, pe durata valabilitatii autorizatiei temporare de circulatie
 • se platesc atat de persoane fizice, cat si juridice – detinatori de autovehicule inmatriculate in Romania
Tarifele primelor de asigurare RCA se stabilesc anual si sunt publicate pe site-ul asiguratorilor.

Tarifele variaza in functie de:
 • tipul persoanei care incheie asigurarea : persoana fizica sau juridica
 • modul de utilizare al autovehiculului : personal, firma, curierat, taxi
 • tipul autovehiculului : autoturisme, remorci, semiremorci,etc.
 • capacitate cilindrica - la autoturisme (pana la 1200 cmc, intre 1201-1400 cmc, intre 1401-1600 cmc, intre 1601-1800 cmc, 1801-2000 cmc, peste 2000 cmc); cu cat este mai mare capacitatea cilindrica cu atat creste si tariful primelor de asigurare RCA
 • numarul de locuri – la autovehicule destinate transportului de persoane (10-17 locuri, peste 18 locuri)
 • puterea motorului – la tractoare (pana la 45 CP, peste 45 CP)
 • masa totala maxima autorizata – la remorci si semiremorci (pana la 750 kg, intre 751-3500 kg, intre 3501-16000 kg, peste 16000 kg
 • sistemul bonus-malus
Societatile de asigurare pot acorda reduceri:
 • daca se incheie si asigurarea Casco pe langa asigurarea RCA
 • pensionarilor, persoanelor cu deficiente locomotorii
 • utilizatorilor care nu au comis accidente auto in ultimii ani
Plata primelor de asigurare RCA se poate face cu numerar, online-cu cardul, cu ordin de plata bancar, cu mandat postal in contul societatii de asigurare. La cumpararea unui autovehicul se recomanda plata imediata a primei de asigurare RCA pentru a fi asigurat pe parcursul primului drum; vanzatorul autovehiculului are dreptul sa solicite de la asigurator restituirea primei platite aferente perioadei ramase pana la expirarea valabilitatii asigurarii.

Deoarece tarifele primelor de asigurare RCA variaza, fiecare asigurator avand propriile criterii (de exemplu : limite de raspundere), se recomanda analiza conditiilor contractuale inainte de incheierea asigurarii, respectiv plata primelor de asigurare.

! Neplata primelor de asigurare RCA se sanctioneaza cu amenda intre 1000-2000 ron si cu retinerea placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare.
Afla care este cea mai ieftina asigurare RCA de pe piata, alege dintre cele mai bune oferte si si primesti automat o reducere pentru polita aleasa.
rca-ieftin.ro

Newsletter
Stiati ca: CSA obliga asiguratorii sa raspunda reclamatiilor in maxim 30 de zile?

Inscrieti-va la Newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ce se intampla pe piata asigurarilor auto si pentru a primi cele mai ieftine oferte de asigurare RCA.
Aboneaza-te