Casco – Riscuri asigurabile
Casco, in functie de tipul contractului si de compania de asigurari, acopera daunele produse masinii asigurate atat in tara cat si in strainatate. Obligatia legala a asiguratorului este sa va despagubeasca in cazul producerii unui eveniment asigurat, prin repararea masinii sau prin inlocuirea acesteia.

Riscurile acoperite de Casco se impart in categoriile urmatoare:
  • Prima categorie cuprinde avariile partiale care includ: avaria masinii in parcare indiferent daca autorul daunei este cunoscut sau necunoscut (daca va gasiti masina zgariata sau lovita in parcare, aceste daune sunt despagubite prin asigurarea Casco), accidente sau loviri in trafic (nu conteaza daca dumneavoastra sau alta persoana este vinovata). In functie de compania de asigurari si de clauzele din contractele acesteia, despagubirea avariei partiale nu poate sa depaseasca mai mult de 70 – 80% din suma asigurata a autoturismului.
  • A doua categorie include avaria totala (acest lucru se intampla in momentul in care se stabileste ca masina a suferit prea multe daune pentru a mai putea fi readusa in parametrii de siguranta ceruti de compania producatoare, situatie in care autoturismul va fi inlocuit in intregime). Avaria totala se stabileste de catre inspectorii de asigurari impreuna cu service-ul tehnic autorizat RAR.
  • A treia categorie se refera la furtul partial care include: furtul anumitor elemente din masina (de exemplu, casetofonul, MP3 player-ul, inclusiv roata de reverza din portbagaj) si daunele produse autoturismului cauzate de furt (bordul deteriorat, caroserie zgariata sau geamuri sparte)
  • A patra categorie include furtul total (acest lucru inseamna disparitia completa a masinii dumneavoastra).
Pentru ultima categorie de risc asigurat, la incheierea politiei Casco vi se va cere sa prezentati toate telecomenzile si cheile pe care le aveti de la producator, deoarece in cazul unui furt total, ca sa puteti fi despagubit, compania de asigurari va verifica numarul total de chei si telecomenzi. Daca numarul acestora este mai mic decat numarul prezentat la incheierea politei, nu veti fi despagubit (de la acesta regula fac exceptie situatiile in care dumneavoastra sunteti deposedat de chei prin amenintare sau prin violenta).

Polita Casco mai include si despagubirile in caz de incendiu (total sau partial), caderea unor corpuri straine pe masina, pagube produse autoturismului in cazul cutremurelor, inundatiilor, grindina, ploaie torentiala etc.

Indiferent de natura avariei pe care masina dumneavoastra a suferit-o, trebuie sa va prezentati la cea mai apropiata sectie de politie si sa reclamati dauna. Pentru a putea fi despagubit, societatea de asigurari o sa va ceara toate documentele emise de politie (proces verbal, reclamatie, constatare etc).

Asigurarea Casco nu se limiteaza doar la granitele Romaniei, ea se intinde pe tot teritoriul Europei mai mult sau mai putin, in functie de compania de asigurari. Intrebati agentul de asigurari ce tari sunt incluse in asigurarea Casco extinsa inainte sa plecati in alta tara, deoarece puteti sa va treziti in situatia in care suferiti un accident intr-o tara care nu este inclusa in asigurarea Casco si dumneavoastra va trebui sa platiti pentru refacera masinii. Cele mai multe companii de asigurare nu includ tari precum Bulgaria si Turcia, deoarece ascestea sunt considerate zone de risc maxim in care foarte multe masini sunt furate, ceea ce poate sa fie destul de frustrant daca, de exemplu, dumneavoastra vreti sa plecati in Grecia, deoarece obligatoriu trebuie sa traversati Bulgaria pentru a ajunge la destinatie.
rca-ieftin.ro

Newsletter
Stiati ca: CSA obliga asiguratorii sa raspunda reclamatiilor in maxim 30 de zile?

Inscrieti-va la Newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ce se intampla pe piata asigurarilor auto si pentru a primi cele mai ieftine oferte de asigurare RCA.
Aboneaza-te