RCA in format electronic
Asigurarea obligatorie RCA este emisa in format electronic incepand cu Ianuarie 2010. Acest fapt implica o serie de avantaje:
 • Sistemul electronic ofera un grad de acuratete mult mai mare
 • Acest nou sistem mai aduce o noutate: sitemul “bonus-malus”. Aceasta se refera la faptul ca acei conducatori auto care se tin departe de accidente vor beneficia de reduceri de pana la 10% din costul politei RCA (“bonus”), iar soferilor care sunt implicati intr-un anumit numar de accidente li se poate majora costul politei (“malus”)
 • Daca, de asemenea nu sunt semnalate accidente sau alte complicatii in polita asiguratului pentru o perioada de aproximativ 7 ani, costul politei RCA poate fi redus si pana la 50%.
 • Noul sistem RCA format electronic practic va constientiza soferul de importanta disciplinei in trafic. In caz contrar, penalitatile constau in majorarea costurilor acestor polite.
 • De obicei, impreuna cu RCA in format electronic se emite si Rovinieta care este deasemenea obligatorie in cazul in care luati in folosinta drumurile nationale.
Dupa cum se poate observa, avantajele sunt multe, insa noul sistem aduce si o noua forma de aplicare a ‘penalitatilor’. Statisticile pana in perioada de fata arata ca marea majoritate a asiguratilor RCA nu au dosare de daune (aproximativ 90% dintre asigurati). Restul, de aproximativ 10% au una sau mai multe dosare de daune inscrise, ceea ce, dupa noile reglementari aduse politei RCA, inseamna ca vor plati mult mai mult pentru aceasta asigurare obligatorie.

Odata cu introducerea RCA-ului in format electronic, practic fiecare sofer in parte va beneficia de un sistem de tarifare aproape personalizat, avand in vedere ca cele mai importante criterii de tarifare sunt date de profilul personal al clientului. Atunci cand acesta reuseste sa provoace cat mai putine daune, asigurarea va costa mult mai putin, iar in caz contrar va avea de platit mult mai mult pentru aceasta asigurare.

Practic, cu cat riscul este mai mic pentru asigurator, cu atat mai multe beneficii va avea asiguratul. Iar cu cat un asigurat reprezinta un risc major pentru asigurator, cu atat acesta va plati mai mult pentru polita obligatorie.

Alte criterii care sunt luate in considerare la tarifarea noului sistem RCA sunt urmatoarele:
 • Localitatea/judetul de resedinta al asiguratului
 • Experienta asiguratului (numarul de ani de cand poseda carnetul de conducere)
 • Varsta acestuia
Casele de asigurari care emit noile polite RCA in format electronic, sunt bine mobilizate, astfel incat:
 • Pentru a putea fi emise intr-un mod corespunzator, companiile de asigurari au o intreaga retea de sucursale in mai multe judete
 • Agentii de asigurare sunt dotati corespunzator, astfel incat emiterea acestor polite este facilitata de dispozitivele electronice pe care acestia le au in folosinta (laptop, imprimanta, etc.)
Puteti afla foarte usor, prin mediul online pretul acestor asigurari. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa completati un formular care va cuprinde urmatoarele intrebari:
 • Informatiile legate de tipul autovehiculului (autoturism, de transport persoane, autospeciala, motocicleta, ATV, etc.)
 • Capacitatea cilindrica si puterea motorului
 • Masa maxima autorizata si informatii cu privire la numarul de locuri
 • Intrebuintarea autoturismului: pentru uz privat, scoala de soferi, taxi, distribuitie marfuri, etc.
 • Daca proprietarul este persoana fizica sau juridica
 • Daca autoturismul este in proprietatea viitorului asigurat sau a unei firme de leasing din Romania
Toate aceste date vor ajuta la un calcul cat mai precis al tarifului personalizat pentru obtinerea politei de asigurare RCA. Cu ajutorul mediului online puteti gasi foarte multe informatii de interes general si legate de noul sistem de asigurare RCA in format electronic.
Afla care este cea mai ieftina asigurare RCA de pe piata, alege dintre cele mai bune oferte si si primesti automat o reducere pentru polita aleasa.
rca-ieftin.ro

Newsletter
Stiati ca: CSA obliga asiguratorii sa raspunda reclamatiilor in maxim 30 de zile?

Inscrieti-va la Newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ce se intampla pe piata asigurarilor auto si pentru a primi cele mai ieftine oferte de asigurare RCA.
Aboneaza-te